Kris och beredskap
Krisinsikt, förändringsvilja och resurssättning av krisberedskapsförmåga
Bakgrund
Svenska Röda Korset beskriver sig inte sällan rätteligen som en del i världens största kris- och katastroforganisation (rödakorsrörelsen). Det är en självbild som förpliktigar oss att stå redo för de kriser som vårt samhälle kan råka ut för. Sedan några år tillbaka har dock samhällsutvecklingen och samhällsdebatten gått långt i frågan om krisberedskap och viljan att rusta sig inte bara för kris utan även väpnad konflikt. Det finns en sense of urgency (fritt översatt till förändringsvilja eller krisinsikt) i samhället som vi menar, i ganska hög grad, saknas inom Svenska Röda Korset.
Den strategiska inriktningen förpliktar då ett av de två pelare den vilar på är vår förmåga att på ett effektivt sätt stötta samhället före, under och efter en kris med välövade och utbildade frivilliga i hela Sverige. Trots att vi i detta har ett mycket ambitiöst mål att som frivillig försvarsorganisation stötta samhället i kris, katastrof och i händelse av väpnad konflikt har inte så mycket ännu gjorts för att vi ska ha en möjlighet att nå detta, ena av två mål, till 2030.
Under rikskonferensen Folk och Försvar (FoF) i Sälen 2024 och 2025 har regeringen och andra understrukit vikten av att samhället rustar sin förmåga att klara kriser och till och med väpnade angrepp. Som en av de 18 frivilliga försvarsorganisationerna är det något som inte minst Svenska Röda Korset borde ta intryck av.
Om Sverige skulle utsättas för väpnat angrepp eller en större kris, vet vi då vad som förväntas av oss och vad vi som Svenska Röda Korset kan göra lokalt, regionalt och nationellt? Det kan nog vara så att vårt gamla talesätt om att vi erbjuder ”kaffe, filt och kram” snabbt kan kännas fjuttigt och otillräcklig. Det är nog inte heller det som samhället kan sägas förvänta sig av oss om omvärldsläget försämras ytterligare. Åtskilliga systerföreningars verksamheter och erfarenheter visar att det behövs långt mer omfattande insatser från rödakorsrörelsen för att i ordets verkliga mening förhindra och lindra mänskligt lidande. Vi saknar tydlig kommunikation, utbildning, resurssättning i detta avseende. Vad är Svenska Röda Korsets planer om det blir krig i Sverige? Att bara ”göra i krig det vi gör i fred” håller inte anser vi. Här finns åtskilliga lärdomar att dra av våra syskonföreningar, inte minst Ukrainska Röda Korset och Syrisk Arabiska Röda Halvmånen som är helt andra organisationer i dag jämfört med före annekteringen av Krim 2014 och starten av inbördeskriget i Syrien 2011.
I händelse av en kris, katastrof eller – gud förbjuder – väpnad konflikt har Svenska Röda Korset en möjlighet att hindra och lindra mänskligt lidande där samhället i övrigt inte mäktar med. För att kunna vara en trovärdig samverkanspartner för det offentliga och andra organisationer behöver vi dock kunna visa att vi har förmågan och resurserna att agera. Det är dags att vi på allvar börjar arbeta för att nå dit.
Förslag till ändring
Vi menar att Svenska Röda Korset genom som sin särställning som en del av rödakorsrörelsen, och den unika erfarenhet och kunskap det ger oss, borde ligga betydligt längre fram i förmågan att möta kriser, katastrofer och väpnad konflikt än vi gör i dag. För att vi ska kunna nå dit krävs att vi får en insikt om det osäkra omvärldsläge med pågående krig i Europa, klimathot, våld, aggressioner etc. som vi befinner oss i. Det krävs en vilja att förändra organisationen lokalt, regionalt och nationellt för att kunna möta nästa kris, katastrof eller krig. Det krävs också att vi resurssätter vår organisation så att den kan bygga sin kapacitet stark.
Svenska Röda Korset behöver inte uppfinna hjulet på nytt. Vi vet tydligt och klart hur och med vilka resurser våra systerföreningar, som befunnit sig eller befinner sig i väpnad konflikt, agerar till förmån för miljontals människors liv i extremt utsatta situationer. Svenska Röda Korset är idag väldigt långt ifrån att kunna göra samma livsviktiga jobb och andra insatser för att förhindra och lindra mänskligt lidande med mera i händelse av krig i Sverige. Att agera först den dag kriget är här duger inte. Förberedelser behöver genomföras redan i går.
Vi behöver bygga på det vi redan kan och gör i dag, men vi behöver öka byggtakten och genomföra en utredning om vilka verksamheter vi bör vara aktiva inom, i händelse av väpnad konflikt i Sverige, och ta vår givna plats inom detta område. Ju fler personer vi kan utbilda i första hjälpen, ge information om den humanitära rätten eller ge förutsättningar klara sina grundläggande humanitära behov över tid, desto starkare bygger vi vårt samhälle inte bara för den förra utan även för nästa kris eller krig. Förhoppningen från vår sida är att vi med denna motion ska accelerera den förflyttning som Svenska Röda Korset behöver göra de kommande åren för att ha ens en chans att nå de mål vi satt upp till 2030.
Riksstämman föreslås besluta
-
att Svenska Röda Korsets styrelse uppdras intensifiera arbetet med att nå den strategiska inriktningens kris- och katastrofmål genom att ge alla nivåer av organisationen förutsättningar att skala upp sitt arbete, samtidigt som Svenska Röda Korset befäster sin position som en pålitlig, effektiv och resursstark samarbetspartner för övriga delar av samhället i de här frågorna.
-
att Svenska Röda Korsets styrelse uppdras att utreda och under mandatperioden fatta beslut om vilka verksamheter som den svenska rödakorsrörelsen ska prioritera att verka inom vid väpnad konflikt i Sverige.
-
att Svenska Röda Korsets styrelse uppdras införa en långgående utökning av det kretsnära stödet i krisberedskapsfrågor.
Motionär:
Pär Almer från Gävle rödakorskrets, Titti Dalenius från Laxåbygdens rödakorskrets, Staffan Delin från Uppsala rödakorskrets, Maria Gad Malmgren från Norrmalm Östermalms rödakorskrets, Linus Hagander från Uppsala rödakorskrets, Agneta Hallberg från Falubygdens rödakorskrets, Birgitta Lindqvist från Falubygdens rödakorskrets, Reine Oscarsson från Landskronabygdens rödakorskrets, Agneta Rodmark Wallner från Hudiksvall rödakorskrets, Johan Sohlberg från Röda Korset Västerås, Fredrik Stake från Södermalms rödakorskrets, Henriette Weibull från Malmökretsen av Svenska Röda Korset, Leslie Öqvist från Vaxholms rödakorskrets