Second hand
Depå
Bakgrund – depåverksamhet inom Röda Korset
Ur Rednet om textilhantering/depå:
” 1 januari 2025 trädde ett ny lag i kraft som innebär att det inte längre blir tillåtet att slänga textilier i hushållsavfallet. Istället ska textilavfall samlas in separat på samma sätt som vi samlar in plast, kartong, glas mm. Det kommer vara kommunernas ansvar att tillhandahålla en praktisk lösning för textilavfallet. Kommunerna har också informationsansvaret kopplat till den nya lagen.”
Systemet kommer på sikt finansieras via ett producentansvar vilket är ett beslut på EU-nivå. Innehållet i producentansvaret förhandlas för närvarande och tidigast 2027 beräknas producentansvaret finnas på plats. Syftet med införande av ett producentansvar är att öka de cirkulära flödena, dvs att återvinna mer och inte bränna. Bakgrunden är textilproduktionens stora miljöpåverkan.”
- - - - -
”I Sverige finns ingen aktör som kan ta emot och hantera överskott från second hand-verksamhet och därför exporterar vi. När det finns en svensk aktör kommer vi samarbeta med dem.”
Den viktigaste frågan när det gäller textilåtervinning från kretsarna är om den uppfyller de mål som Röda Korset har och som den nya lagen kräver. Det är sannolikt inte optimalt ur hållbarhetssynpunkt att först transportera textilavfall till depå från kretsar på 100 km avstånd eller mer och därefter transportera det vidare med långtradare till Tyskland för återvinning eller vidareförsäljning. När nu kommunerna fr o m 2025-01-01 har fått ett särskilt ansvar för textilåtervinning bör kretsarna istället uppmanas att lämna sitt textilavfall till kommunens återvinningsstationer och Röda korsets depåverksamhet läggas ned.
En praktisk/konkret fråga som berör hanteringen av textilavfall kan exemplifieras i Linköpingsortens rödakorskrets. Vi har nu ansvar för att ta emot textilavfall från sammanlagt nio kretsar. Vi försöker genomföra uppdraget på bästa sätt, men upplever att det emellanåt är alltför krävande. De gånger vi behöver invänta transport och fylla en långtradare med ca 1500 avfallsäckar krävs 6 -7 personer med starka muskler som har möjlighet att med ganska kort varsel ställa upp dagtid en vardag. Alla kretsar som lämnar textilavfall förväntas delta i lastningen. Men eftersom de allra flesta volontärer i kretsarna är äldre kvinnor, som inte orkar med detta fysiskt krävande arbete, så kommer det mycket sällan hjälp från övriga kretsar. I praktiken betyder det alltså att ansvaret för att sköta lastningen till ca 99% faller på den krets där depån är placerad, utan att någon ersättning utgår.
För kretsar som transporterar säckar längre än 30 km enkel väg till depå betalas ersättning ut 5 kr per säck
Det är en kritisk framgångsfaktor för SRK att vara en tydlig och transparent aktör i varje del av hållbarhetsområdet och vi föreslår en översyn av processen för depåverksamhet.
Riksstämman föreslås besluta
-
att se över processen med textilåtervinning från kretsarna och i första hand utgå från kommunernas nya ansvar för textilåtervinning och vilken konsekvens det bör få för depåverksamheten
-
att om depåverksamheten i Röda korset fortsätter ska ersättningsnivån /säck inte begränsas av avstånd till avlämningsplats utan utgå till samtliga kretsar som omfattas av det lokala uppdraget
Motionär:
Linköpingsortens rödakorskrets