Organisation
Motion om en kulturförändring – dags att främja ungas engagemang och inflytande inom Svenska Röda Korset
Svenska Röda Korset (SRK) och Röda Korsets Ungdomsförbund (RKUF) är enade i målet att bygga en stark och relevant rörelse i Sverige. Under senare år har ett nära samarbete utvecklats mellan moder- och ungdomsförbund, med en gemensam förståelse för att vår rörelse blir starkare när vi arbetar tillsammans. Denna samverkan är grundläggande för att nå fler och bygga en långsiktig närvaro i landet, där RKUF spelar en avgörande roll i att engagera och mobilisera unga rödakorsare.
Vid Riksstämman 2023 beslutades att SRK ska:
1. Tillvara RKUF som en resurs i föryngringsarbetet,
2. Vidta åtgärder för att stödja övergången från ungdoms- till moderförbund,
3. Öka kännedomen om RKUF i syfte att främja samverkan och engagemang,
4. Stötta den lokala verksamheten inom SRK och RKUF för att tillsammans skapa långvarigt engagemang.
Dessa beslut utgör en viktig grund för att skapa en stark och hållbar Röda Kors-rörelse i Sverige, men det krävs ytterligare åtgärder för att dessa mål ska bli till verklighet. RKUF ser att faktorer som åldersmaktsordning, misstänkliggörande, bristande tillit och förtroende samt otillräcklig kunskap om barn och ungas förutsättningar och engagemang utgör stora hinder för unga rödakorsare i mötet med SRK. Dessa strukturella hinder motverkar inte bara barn och ungas delaktighet, utan gör också att de beslut som fattades på Riksstämman 2023 inte kan uppfyllas på ett tillfredsställande sätt.
För att säkerställa att SRK lever upp till sina åtaganden och tidigare beslut, inklusive Youth Engagement Strategy (YES 2.0) som under 2024 antogs av samtliga nationella rödakors- och rödahalvmåneföreningar vid de internationella stadgeenliga mötena i Genève, krävs en kulturförändring. YES 2.0 betonar att ungas möjlighet att delta meningsfullt i beslut, ledarskapspositioner samt frivilligroller är avgörande för att stärka rörelsens relevans och långsiktiga hållbarhet. För att lyckas med detta krävs, enligt strategin som SRK redan är bunden till, respektfull dialog och tillitsfull samverkan mellan generationer samt att ungas engagemang erkänns som centralt för att stärka såväl vår nationella förening som våra lokalsamhällens motståndskraft.
Trots dessa åtaganden förekommer fortfarande strukturella hinder som begränsar ungas engagemang och inflytande i SRK. Utan gemensamma krafttag för att förändra detta riskerar vi att hämma utveckling och missa möjligheten att vara en relevant och inkluderande organisation, såväl idag som i framtiden.
Utifrån Röda Korsets uppdrag, uppförandekod samt grundprinciper ser RKUF ett brådskande behov av att förändra synen på barn och unga inom SRK. För att dessutom bidra till att vända den negativa utveckling som vi ser med ökad utsatthet, utanförskap och diskriminering av unga i samhället i stort, måste vi gemensamt bygga en inkluderande kultur som säkerställer att unga rödakorsare bemöts väl, inte utsätts för fördomar eller diskriminering och ges förutsättningarna att delta och bidra. Det är dessutom en grundförutsättning för att framgångsrikt säkra övergången mellan RKUF och SRK, i enlighet med Riksstämmobeslut från 2023.
För att säkerställa att SRK lever upp till den strategiska inriktningen 2024-2030, Youth Engagement Strategy 2.0 och tidigare Riksstämmobeslut, krävs en kulturförändring där unga ses som självklara aktörer i organisationen. Denna förändring måste genomsyra alla nivåer inom SRK och åtföljas av konkreta åtgärder för att tillvarata ungas engagemang, främja delaktighet och möjliggöra för unga rödakorsare att bidra till vår gemensamma rörelse.
Riksstämman föreslås besluta
-
Att Svenska Röda Korset vidtar aktiva åtgärder för en kulturförändring inom organisationen som främjar ungas delaktighet, inflytande och ledarskap på samtliga nivåer.
-
Att SRK i samråd med RKUF tar fram en handlingsplan som säkerställer att ungas engagemang inom SRK inte begränsas av ekonomiska, kulturella och strukturella hinder, i enlighet med YES 2.0.
Motionär:
Röda Korsets Ungdomsförbund