Den här motionen blev inskickad
#PAl0v

Organisation

Översyn av nuvarande regionindelning

Regionöversyn och att Gotland bör avvecklas som egen region.

Bakgrund:
I samband med riksstämman 1999 då beslutet om hur SRKs regionindelning skall ske fick Gotland möjlighet att fortsätta att vara ”sina egna”. Detta har varit framgångsrikt för utvecklingen fram till 2019. En av framgångsfaktorerna är att vi under tiden bildat Röda Korset Gotland (RKG), som en länsövergripande  krets med ansvar för hela Secondhandverksamheten, avtal för verksamhet på uppdrag av offentlig sektor, utveckling av den regionövergripande krisberedskapen etc. Man har också all anställd personal och många arbetsmarknadsåtgärder organiserat i RKG.
Allt med syfte att skapa en professionell aktör och medaktör till t.ex. Kommun/Region, Länsstyrelse, Försvarsmakten, MSB m.fl. Vi skapade också med detta en seriös och attraktiv arbetsgivare med all den kunskap som rollen som arbetsgivare innebär.

Fram till 2019 fanns en tydlig samverkan o rollfördelning  mellan regionråd och kretsarna på ön, Det fanns en klar och tydlig dialog med samhällspåverkan som mål med de offentliga aktörerna, 1-2 förtroendeskapande möten varje år mellan RKs regionråd och Regionens regionråd (politiska ledning och tjänstemannaledning).

Detta arbetssätt lades omedelbart ner av det regionråd som tillsattes 2019 med åsikten att man inte såg någon nytta att ha en dialog o samverkan med varken region eller länsstyrelse och att samhällspåverkan var inget man skulle arbeta med. Det regionråd som bildades 2021 har bara förstärkt tidigare synpunkter.
Man ansåg vidare att inte hellre RKG borde jobba med det.
Till alla lycka höll inte RKG styrelse o ledning med om detta och det framgångsrika samarbetet med offentliga aktörer har utvecklats ytterligare, som exempel kan nämnas flerårigt stöd från LST o MSB i utvecklingen av det lokala krisberedskapsarbetet o hela frivilligstödet kring vaccinationsinsatsen. I dag finns fleråriga IOP avtal kring Integrationsarbetet och fortsatt utveckling av krisberedskapen, (totalt drygt 5 mkr).

Utan RKGs insatser och alla ursprungliga och genuina frivilliginsatser i alla lokala kretsar hade RKs anseende, förtroende och roll på ön varit i stort sett helt utraderat.

Nuläge:
Vi har nu levt 4 år utan väl fungerande regionråd.
I och med att antalet kretsar som finns på ön o i kommunen från 2024 kommer att vara nere på 6 st så anser vi att en översyn av den övergripande styrning- o demokratistrukturen bör göras. Vi ser ju, som många andra, att det är allt svårare att rekrytera nya förtroendevalda.

När SRK nu skall utvecklas som en självklar del av krisberedskapsutvecklingen och Totalförsvaret i Sverige så kanske det också är dags med en total översyn av vår nuvarande regionindelning och anpassa den till samhället i övrigt. Regeringen har indelat landet i Civilområden, kanske det är en anpassning av våra regioner till denna indelning som är den lämpliga.
Med allt färre kretsar nu på kommunnivå så anser vi också att nuvarande regionindelning kan effektiviseras och anpassas till övriga samhällets indelningar. En sådan anpassning bör underlätta dialogen med olika myndigheter även på regional nivå.

Vi vet att vårt förslag påverkar stadgarna och därför inte kan tas förrän 2025 och förslår därför följande:

Riksstämman föreslås besluta

  • SRKs styrelse får i uppdrag att: • Tillsätta en utredning för att utreda möjligheten att göra en region av nuvarande SRKs region Gotland och region Sydost.

  • • Skapa ett gemensamt regionråd för dessa två nuvarande regioner.

  • • Säkerställa en representation av 2-3 ledamöter från Gotland, sannolikt behöver då detta regionråd utökas i motsvarande mängd.

  • • Säkerställa att kretsarna på Gotland har minst 3 (idag 4) riksstämmoombud.

  • • Formulera riktlinjer för den lokala samverkan på ön och hur RKG kan fortsätta att utföra ungefär de uppgifter man har idag men med ett ännu tydligare mandat.

  • • RKG bör också ha en roll som motsvarar den som nuvarande samverkansråd haft i att stödja samverkan mellan o med de övriga kretsarna samt vara avtalspartner för större offentliga uppdrag.

  • • Alternativt utreda och utvärdera konsekvenserna av att anpassa alla våra regioner till civilområdesindelningen som finns.

  • • Om utredningen väljer det senare alternativet att föreslå riksstämman 2025 så vill vi att de faktorer som nämns ovan vad gäller att säkerställa den rimlig demokrati och ledning av RK verksamheten på Gotland tas i beaktande Förslaget innebär att vi behöver få fram 5-6 förtroendevalda i jämförelse med dagens 12-13, alltså en halvering.

Motionär:

Curt Broberg från Rute-Fleringe rödakorskrets, Lena Östergren från Gotlands Norra rödakorskrets, Britt Johansson från Gotlands Södra rödakorskrets, Göran Wahlqvist från Fh Treudden rödakorskrets