Den här motionen blev inskickad
#DEZ81

Organisation

Klimat- och hållbarhetsarbete inom svenska Röda Korset behöver förstärkas

Hållbarhetsfrågorna har de senaste decennierna varit av stor strategiskt vikt för Röda Korset, internationellt och nationellt. Sedan den senaste riksstämman har detta arbete beklagligt nog bedarrat.

Klimatkrisen är en humanitär kris. Det är vår tids ödesfråga tillsammans med den akuta humanitära kris som kriget i Ukraina utgör. Klimatkrisen är sammanlänkad med andra samhällsproblem. Den globala uppvärmningen och miljöförstöringen har lett till brist på resurser, mat, rent vatten, ren luft och många människors möjlighet till egen utkomst. Knappa resurser ökar risken för väpnade konflikter. Många av de mest sårbara länderna redan idag är drabbade av konflikter. Positiva insatser görs för klimatet, men gapet ökar mellan vad görs/planeras och vad hade behövt göras och planerats. (FN klimatrapport, febr 2022) Detta medför ökat mänskligt lidande.  

Klimat och hållbarhetsfrågorna har varit ett genomgående tema på de senaste riksstämmorna. Till riksstämman 2021 skickades flera motioner med hållbarhetstema in. Styrelsens svar på några av motionerna gav goda förhoppningar att arbetet skulle prioriteras:

Vår handlingsplan och den nya internationella hållbarhetsplattformen har som ambition att bidra till detta (hållbar utveckling, min anmärkning). Antalet motioner i frågan till Riksstämman visar tydligt på att Röda Korset behöver ha ett starkt externt och internt hållbarhetsarbete för att leva upp till sitt policyåtagande och vara en relevant organisation i tiden. Att inte ha ett tydligt hållbarhetsarbete inom alla tre delar, ekologisk, social och ekonomisk, betraktas av styrelsen som en riskfaktor gällande vårt varumärke, förtroende och vår förmåga att leverera på de humanitära behoven.” Ur styrelsens svar till motion 8 och 9, 2021.

Med facit i hand kan vi konstatera att så inte blivit fallet. Från att varit ett 30-tal hållbarhetsambassadörer finns det i dagsläget endast någon enstaka kvar. Stöttningen till kretsarna och antalet utbildningstillfällen har blivit därefter. Dialogen med Regionråden angående hållbarhetsfrågorna har, med något enstaka undantag, helt uteblivit. Kopplingen mellan och dialogen med Internationell Röda Korsets Climate Center har helt försvunnit. Det har inte vid något tillfälle genomförts någon gemensam sammandragning för ambassadörerna (tillfällen för inspiration, information och utbildning) trots att behovet påtalats till central administration. Hållbarhetsarbetet inom Röda Korset lockade yngre personer, dessa har nu tyvärr troppat av från frivilligarbetet.

I styrelsens svar till motion 14 vid riksstämman 2021 skriver man: ”Hållbarhetsambassadörerna har till exempel fått en ny frivilligledare och har därmed fortsatt förutsättningar för frivillig utveckling och handledning”. Detta visade sig inte vara sant. Någon sådan person har aldrig dykt upp eller gett sig till känna. Detta uttalande är intressant såtillvida att styrelsen också har identifierat och ställer sig bakom behovet av en central samordningsresurs inom tjänsteorganisationen, men att det tyvärr aldrig blev en realitet.

Under åren 2019-2020 och en bit in i 2021 fanns ett starkt momentum gällande hållbarhetsfrågorna inom svenska Röda Korset, detta har tyvärr helt försummats och det är mycket svårt att se hållbarhetsarbetet i dagsläget lever upp till styrelsen och riksstämmans intentioner enligt ovanstående citat som ingick i svaret till motionerna 8 och 9.

Intentionen med denna motion är att peka på tillkortakommanden i det befintliga hållbarhetsarbetet och mana till och föreslå åtgärder för att Röda Korset ska strategiskt kunna stärka sitt hållbarhetsarbete. Om tanken varit att hållbarhetsarbetet är allas ansvar så har det med tydlighet visat sig inte fungera tillräckligt bra. Vi behöver en driftig, centralt placerad person som leda, samordna och inspirera hållbarhetsarbetet lokalt, regionalt och nationellt samt vara en länk till de internationella delarna inom organisationen.

Riksstämman föreslås besluta

  • att ge i uppdrag åt tjänsteorganisationen avsätta resurser för en nationell Hållbarhetssamordnare samt att rekrytera denna person.

  • att hållbarhetssamordnares uppgift ska vara att samordna, inspirera, motivera, följa upp och avrapportera hållbarhetsarbetet inom Svenska Röda Korset samt

  • att vara en länk till det internationella Röda Korsarbetet inom hållbarhet och klimat. Hållbarhetssamordnaren ombesörjer rekrytering av de hållbarhetsambassadörer som verkar lokalt och regionalt

Motionär:

Denny Salomonsson, Hållbarhetsambassadör Region Väst från Göteborgs rödakorskrets, Agneta Hallberg från Falubygdens rödakorskrets