Organisation
Motion om ökad tillit och tillträde för RKUF i SRK:s lokaler
Svenska Röda Korset (SRK) och Röda Korsets Ungdomsförbund (RKUF) står enat som ett Röda Kors i Sverige. Moder- och ungdomsförbund har på senare år dessutom närmat sig varandra, med grund i övertygelsen att vår rörelse är starkast tillsammans. RKUF och SRK besitter dock unika kompetenser och erfarenheter tack vare våra skilda perspektiv och målgrupper. På så vis möjliggör vi en rödakors- och rödahalvmånerörelse som når ut till, stödjer och mobiliserar fler i Sverige. Dessutom innebär moder- och ungdomsförbundets kompletterande roll ökad närvaro i landet samt en föryngrad och inom ungdomsförbundet även växande medlemsbas. RKUF:s förmåga att mobilisera och engagera barn och unga är centralt för att framtidssäkra ett starkt Röda Kors i Sverige.
Under Riksstämman 2023 visade både SRK och RKUF på den gemensamma övertygelsen att det är genom samverkan, såväl lokalt som nationellt, som vi tillsammans bygger en stark, relevant och enad rödakorsrörelse i Sverige. Både SRK och RKUF antog strategier i vilka både moder- och ungdomsförbund enat lyfter samverkan med varandra som prioriterat strategimål (1)(2). Dessutom beslutade Riksstämman 2023 (3):
ATT Svenska Röda Korset ska ta vara på Röda Korsets Ungdomsförbund som en resurs i organisationens föryngringsarbete.
ATT Svenska Röda Korset ska vidta åtgärder som fokuserar på övergången mellan Röda Korsets Ungdomsförbund till Svenska Röda Korset.
ATT Svenska Röda Korset ska verka för att öka kännedomen om Röda Korsets Ungdomsförbund och deras arbete inom Svenska Röda Korset på nationell, regional och lokal nivå, i syfte att möjliggöra stärkt samverkan och tillvarata engagemang.
ATT det i frågan tas särskilt beaktande kring hur den lokala verksamheten inom Svenska Röda Korset och Röda Korsets Ungdomsförbund kan stöttas för att tillsammans skapa långvarigt engagemang.
Ungdomsförbundet menar att denna utveckling är glädjande och gynnsam för såväl SRK som RKUF. Vi ser däremot med oro på hur RKUF:s verksamhet strukturellt motarbetas av kretsar på flera av landets orter. Exempel är kretsar som kommunicerat att minderåriga inte längre får vistas i kretsens lokaler, vilket omöjliggör för RKUF att verka på platsen i och med att ungdomsförbundets målgrupp utgörs av barn och unga. Hinder likt detta försvårar även arbetet med att göra rörelsen till en trygg och inkluderande plats för en mångfald av människor. Ytterligare exempel på det motstånd RKUF möts av lokalt är kretsar som gått från att låna ut sina lokaler gratis till RKUF till att kräva in hyra av ungdomsförbundets lokalföreningar. Motiveringen har i dessa fall ofta varit att ungdomsförbundet ska behandlas som vilken extern samverkanspart som helst i och med vår självständighet. Ett sådant agerande motarbetar visionen om ett enat Röda Kors i Sverige.
Medan flertalet kretsar förutsättningslöst delar sina lokaler med RKUF:s lokalföreningar och verksamheter har en del andra av RKUF:s lokalföreningar framgångsrikt lyckats förhandla bort lokalhyran med den lokala kretsen. Samtidigt ska den energi denna typ av förhandling och kravställning från SRK:are till RKUF:are tagit från våra unga frivilliga, ledare och förtroendevalda inte underskattas. Detta är tid som vi hellre sett hade ägnats åt att bedriva relevant verksamhet som svarar mot att möta barn och ungas allt mer växande humanitära behov.
Vi bör heller inte förminska konsekvenserna av att som ung rödakorsare mötas av återkommande internt motstånd som försvårar barn och ungas engagemang. En risk är att SRK framstår som en irrelevant plattform för de barn och unga som SRK inom kort är beroende av för att säkerställa organisationens fortlevnad samt förmåga att respondera mot nu- liksom framtida behov och kriser.
Vi ser hur de lokala förutsättningarna tycks vara beroende av enskilda kretsars eller SRK:ares goda vilja och inställning till RKUF, snarare än av en etablerad praxis. För att säkerställa en långsiktigt hållbar och inkluderande rörelse behöver vi skapa strukturer som möjliggör en mer enhetlig samverkan. Tillgång till lokaler, stöd och möjlighet till delaktighet bör inte avgöras av personkemi, utan av en gemensam vilja och förankrad praxis som tillvaratar ungas engagemang och säkrar rörelsens framtida relevans.
RKUF:s styrka är vår ingång till barn och unga som möjliggör ett långt liv som rödakorsare. Vi mobiliserar och engagerar målgrupper SRK inte når ut till idag. Vi ser därför med stor oro på kretsar som strukturellt missgynnar RKUF-engagemang, särskilt i en tid då unga känner bristande hopp och framtidstro (4) och den svenska ungdomsrörelsen står inför svåra ekonomiska utmaningar (5). Det är vår övertygelse att vi i denna tid behöver kraftsamla för ett enat och relevant Röda Kors i Sverige, där vi stödjer i stället för att underminera varandra.
För att accelerera uppdraget som Riksstämman 2023 gav organisationen genom antagandet av strategin med, däribland, fokus på samverkan med ungdomsförbundet föreslår Röda Korsets Ungdomsförbund följande:
Referenser:
1. Röda Korsets Ungdomsförbunds strategi 2024-2027
2. Svenska Röda Korsets strategi 2024-2030
3. Protokoll från Riksstämman 2023
4. Generationsrapporten 2025. En rapport av Ungdomsbarometern
5. "Ny rapport: bankerna hotar barn och ungas föreningsfrihet" https://lsu.se/nyhet/ny-rapport-bankerna-hotar-barn-och-ungas-foreningsfrihet/
Riksstämman föreslås besluta
-
Att SRK stödjer RKUF:s verksamhet genom att erbjuda sina lokaler gratis till RKUF-organisering på orten,
-
Att SRK vidtar åtgärderför att stärka ungas möjlighet till inflytande och delaktighet på lokal nivå, i samråd med RKUF,
-
Att SRK verkar för ett enat Röda Korset i Sverige.
Motionär:
Röda Korsets Ungdomsförbund