Den här motionen blev inskickad
#3HGDv

Migration

Brist på samverkan mellan Migrationsverkets olika enheter skapar hemlöshet för asylsökande

Röda Korsets personal och volontärer på Sveriges största asylboende Restad gård, får ofta besök av asylsökande som fått avslagsbeslut av Migrationsverket att LMA – boende och dagsbistånd - har upphört. Detta är personer som fått avslag på sin asylansökan och som förväntas återvända till det land man har flytt ifrån. I många fall har den asylsökande ännu inte haft samtal med Migrations-verkets återvändadarenhet.

Det finns ett oroande tomrum mellan Migrationsverkets olika enheters utövande vilket får stora konsekvenser för den enskilde som blir hemlös. Detta gäller även de asylsökande som har beslutat sig för att samarbeta med Migrationsverket inför frivilligt återvändande. Mötet med återvändarenheten kan dröja flera veckor efter LMA-avslaget, trots att nödvändiga dokument skall anskaffas efter beslutet och inför återvändandet, vilket kan innebära månadslång väntan. Under tiden utsätts den asylsökande för hemlöshet.

Den asylsökande med avslag säger sig vara hänvisad till Röda Korset för att få hjälp med basfunktionerna inkl. boende.  Detta kan på intet sätt vara civilsamhällets ansvar. Röda Korset har inget samarbetsavtal med Migrationsverket i dessa frågor. Röda korset har för vana att kontakta såväl Migrationsverk som kommun för att hitta en lösning för de berörda. Tyvärr stannar frågan, som inte är unik, kvar hos Röda Korset.

Ett pågående fall avser en 85-årig sjuk och funktionshindrad kvinna som är beroende av olika hjälpmedel, en dotter med posttraumatiska sjukdomar och ytterligare en familjemedlem, en sonson med intellektuellt- och neuropsykiatriskt funktionshinder. Denna familj hade medgivit att återvända frivilligt till hemlandet. Trots det utestängdes de från asylboendet i januari månad, det snöade och var kallt ute. De hade en biljett till återvändarsamtalet i Göteborg som skulle äga rum en vecka senare. Vid kontaktar med såväl Migrationsverkets chef på asylboendet och Vänersborgs kommun fanns ingen annan lösning för Röda Korset än att ordna boende mm. för tregenerationsfamiljen. En vecka senare körde volontärer, den gamla som inte klarade allmänna kommunikationsmedel till Kållered, medan två åkte tåg. En kaotisk situation uppstod på Migrationsverkets återvändarenhet då inget boende erbjöds här, utan de hänvisades till Mölndals kommun som inte erbjöd någon lösning. Ej heller Migrationsverkets ankomstenhet kom till undsättning utan slutligen fick familjen tak över huvudet av Räddningsmissionen där familjen under kommande månad bor under nätterna och letar sitt- och viloplatser på andra platser under dagarna.

Det är uppenbart att civilsamhällets volontärer inte kan ta ansvar för uppenbara samhällsansvarsfrågor. Problemet skulle inte uppstå om det fanns ett fungerande samarbete mellan Migrationsverkets olika enheter.

Kretsstämman beslutade den 25 februari 2023 enligt styrelsens förslag att bifalla motionen.

Röda Korset Vänersborgskretsen föreslår

Riksstämman föreslås besluta

  • att Svenska Röda Korset påtalar bristen i samhandling och å det starkaste kräver att Migrationsverket löser sina interna kommunikationssvårigheter mellan olika enheter.

  • att den offentliga sektorn tillsammans planerar så att asylsökande slipper vara hemlösa i anslutning till önskan om återvändande

Motionär:

Vänersborgs rödakorskrets