Den här motionen blev inskickad
#A85Lw

Organisation

Vår ekonomiska styrning av lokal verksamhet

Bakgrund

Svenska Röda Korsets styrelse har, genom tjänstepersonsorganisationens arbete, under de senaste åren i grunden förändrat processen för att ge ekonomiskt stöd till vår lokala verksamhet. Detta ekonomiska stöd ges på olika sätt, men framför allt genom det som kallas för kretsmedelsprocessen genom vilken kretsar två gånger per år kan ansöka om att få ekonomiska medel för att bedriva eller starta upp verksamhet inom ramen för den strategiska inriktningen.

Som ett led i arbetet med att förändra det ekonomiska stödet till lokal verksamhet har även beslutanderätten över vilka kretsar och lokala verksamheter som ska få ekonomiska medel, med vissa undantag, tydligare placerats hos våra anställda tjänstemän. Genom denna modell har Svenska Röda Korsets styrelse även i praktiken i allt väsentligt delegerat rätten att styra den lokala verksamheten med ekonomiska incitament från nationell och regional nivå till våra anställda tjänstepersoner. De beslut som fattas om tilldelning av medel har inte sällan en låg grad av insyn från frivillig- och förtroendeorganisationen. Det är till exempel inte helt enkelt att få förståelse för varför en krets beviljas medel medan en annan inte gör det.

Visserligen har regionråden en begränsad roll i bedömningen av kretsmedelsansökningarna, men får inte besluta om hur medlen tilldelas och har begränsad insyn i hur tungt regionrådens mening väger i den slutliga bedömningen och beslutet som fattas av anställda. Detta är ett potentiellt problem eftersom anställd personal i en frivilligorganisation inte böra styra verksamheten inom organisationen, det är det vi har förtroendevalda till.

Förslag till ändring

Det måste vara möjligt att hitta en modell som gör att den ekonomiska styrningen av lokal verksamhet med nationella och regionala medel placeras hos förtroendevalda i organisationen. Förtroendevalda har vi genom våra demokratiska processer möjlighet att ansvarsutkräva på ett sätt vi inte kan med anställd personal. Det skulle även ligga i linje med principen om att frivilligverksamhet ska styras av förtroendevalda.

Huruvida beslutet och den slutliga bedömningen av ekonomisk styrning av den lokala verksamheten med nationella och regionala medel ska placeras hos Svenska Röda Korsets styrelse, en av styrelsen särskilt utsedd funktion (till exempel ett utskott) eller hos regionråden finns det olika för- och nackdelar med. Klart står dock åtminståne för oss att det beslutet och den bedömningen inte kan ligga hos anställda.

Riksstämman föreslås besluta

  • att Svenska Röda Korsets styrelse uppdras att före utgången av 2026 se över den ekonomiska styrningen av kretsar och lokal verksamhet så att beslut och slutlig bedömning av fördelning av medel görs av förtroendevalda i organisationen, samt så att de beslut som fattas är transparenta och möjliga för kretsarna att få insyn i.

Motionär:

Margareta Albinsson från Hörby rödakorskrets, Pär Almer från Gävle rödakorskrets, Cecilia Anshelm från Uppsala rödakorskrets, Irene Axman från Ystads rödakorskrets, Ann Blomquist Ölander från Boråsbygdens rödakorskrets, Ulla-Britt Bolin från Lunds rödakorskrets, Staffan Delin från Uppsala rödakorskrets, Thomas Energård från Röda Korset Västerås, Linus Hagander från Uppsala rödakorskrets, Agneta Hallberg från Falubygdens rödakorskrets, Birgitta Lindqvist från Falbygdens rödakorskrets, Reine Oscarsson från Landskronabygdens rödakorskrets, Christel Petersen från Helsingborgs rödakorskrets, Agneta Rodmark Wallner från Hudiksvall rödakorskrets, Marie Sjövall från Göteborgs rödakorskrets, Henriette Weibull från Malmökretsen av Svenska Röda Korset, Ewa Winberg från Skara rödakorskrets