Migration
De afghanska flyktingarnas svåra situation i Sverige.
Sverige tog 2015 emot väldigt många unga flyktingar som sökte asyl i Sverige, många från Afghanistan. De gick språkutbildning och många fick möjlighet att via nya gymnasielagen som trädde i kraft 1 juli 2018 gå en eftergymnasial yrkesutbildning. Idag har de etablerat sig i det svenska samhället, de kan språket och har tillsvidareanställningar inom kommuner och regioner i bl.a. äldreomsorgen. De är ödmjuka och väldigt omtyckta av arbetskamrater och brukare. De kan försörja sig själva och lever som svenska ungdomar. Sverige är deras nya hemland.
Efter slutförd utbildning och examen hade man enligt den nya gymnasielagen 6 månader på sig att få en tillsvidareanställning för att kunna få permanent uppehållstillstånd. Att få en tillsvidareanställning inom 6 månader från examen – det är något som mycket få svenska ungdomar kan uppnå.
Många av ungdomarna som nu har tillsvidareanställningar har inte fått dem inom tidsgränsen 6 månader från examen och då får de inte uppehållstillstånd i Sverige. De får sluta sitt arbete på dagen, de får inte arbeta, de får inte hjälp med ekonomiskt bistånd från kommunen och de får inte hjälp av migrationsverket. De kan inte utvisas till Afghanistan och de ställs på gatan utan möjlighet att på ett hederligt sätt försörja sig. De blir brottslingar för att kunna överleva. Så kan vi inte ha det i det svenska samhället.
Vår uppmaning till Svenska Röda Korsets riksstämma är att ge styrelsen för Svenska Röda Korset i uppdrag att försöka påverka den svenska regeringen att ge dessa ungdomar amnesti, att ge dem arbetstillstånd så att de kan fortsätta sitt viktiga arbete inom kommuner och regioner och att de ska få möjlighet att leva ett hederligt liv och kunna försörja sig själva.
Riksstämman föreslås besluta
-
- Att ge styrelsen för Svenska Röda Korset i uppdrag att aktivt arbeta för att den svenska regeringen ska ge dessa ungdomar amnesti och bevilja dem arbetstillstånd tillsvidare och på sikt att dessa ungdomar kan beviljas uppehållstillstånd i Sverige.
Motionär:
Sollefteå rödakorskrets