Engagemang och utbildning
Missad potential hos Svenska Röda Korsets folkhögskola
Bakgrund
Svenska Röda Korset står sedan decennier som huvudman två stycken utbildningsinstitutioner: Svenska Röda Korsets Högskola och Svenska Röda Korsets folkhögskola. Den här motionen berör inte högskolan som är en institution i sig, utan folkhögskolan och vår viss grad vår utbildningsverksamhet i övrigt.
Vår folkhögskola startades 1990 genom att vi övertog det som då var Gripsholms folkhögskola i Mariefred. Sedan början av 2000-talet är skolan förlagd till Stockholmsområdet, och i dag ligger skolan i Skärholmen. Folkhögskolans verksamhet ger en fin möjlighet för människor att komma i kontakt med rödakorsrörelsens värderingar och arbete samtidigt som de fortbildar sig inom något av de områden där skolan erbjuder kurser.
Det är dock mer eller mindre allmänt känt att staten sedan en tid blivit njuggare mot folkbildningens institutioner, till vilka folkhögskolorna hör. Svenska Röda Korsets folkhögskola är inte något undantag i det avseendet, vilket visas av folkhögskolans ekonomiska redovisning. Den senast tillgängliga i skrivande stund är för 2023, enligt vilken folkhögskolan gick med drygt 2 miljoner kronor i förlust. Vid långsiktig förlust behöver kapital skjutas till för att driva skolans verksamhet vidare.
Folkhögskolan bedriver vid sidan om sin externa utbildningsverksamhet i form av folkhögskolekurser även lokal social verksamhet i Skärholmen på ett sätt som kan anses konkurrera med de lokala kretsarnas verksamheter. Enligt Arbetsordning för Svenska Röda Korsets tjänstepersonsorganisation, 2024-08-26, är vår folkhögskola underställd avdelningen för nationell verksamhet. Det vill säga samma avdelning som bland annat enheten lokal och regional utveckling (LRU) och enheten kris och beredskap (KOB) tillhör. Folkhögskolan är i dag alltså inte del av vår interna utbildningsenhet som i stället ligger under HR-avdelningen och inte heller en självständig del av rödakorsrörelsen i Sverige på det sätt högskolan är.
Detta är för oss talande eftersom det säger oss att folkhögskolan i dag inte ses som den utbildningsmittpunkt den skulle kunna vara för oss som organisation, utan den ses som en nationell verksamhet bland andra. Erfarenheten från andra folkrörelser och ideella organisationer är i stället att folkhögskolorna som är knutna till de rörelserna även med framgång kan fungera som nav för rörelsens interna utbildning vid sidan om sina externa kurser, alternativt får förhålla sig självständiga till huvudmannen.
Förslag till ändring
Vi menar att vi i folkhögskolan har en underutnyttjad resurs som dels skulle kunna svara för utveckling och genomförande av utbildningar riktade mot allmänheten (som den gör i dag), och samtidigt vara ett nav för rörelsens interna kurser, så som till exempel rödakorskunskap, att mötas i vardag och kris m.fl. Genom att folkhögskolan får arbeta tillsammans med det som i dag är utbildningsenheten tror vi att vi skulle höja kvalitén på våra interna utbildningar, stödet till våra interna utbildare samt erbjuda en ändamålsenlig lokal för interna utbildningar i Stockholmsområdet, men givetvis kommer behovet av att erbjuda utbildningar på andra platser i landet bestå. Vi tror inte heller på att folkhögskolan i sig ska bedriva socialt eller humanitärt arbete utanför ramen för de kurser de erbjuder, utan att eleverna som är intresserade av det i stället kan få engagera sig för sådana frågor inom ramen för de lokala kretsarnas verksamhet.
Vi menar att detta skulle kunna öka effektiviteten hos vår utbildningsverksamhet, samtidigt som det blir mer försvarligt att fortsätta driva den folkhögskola vi värnar även när den inte kan gå runt enbart på statsbidrag. Detta skulle kunna ske antingen genom att folkhögskolan omorganiseras inom ramen för vår befintliga organisation, alternativt får en mer självständig roll i form av till exempel en stiftelse eller egen förening där Svenska Röda Korset, och varför inte Röda Korsets Ungdomsförbund, står som huvudmän. Oavsett hur folkhögskolan organiseras bör den, tillsammans med vad som i dag är utbildningsenheten, få vara det interna utbildningsnav den har potential av att vara. Givetvis vid sidan om att fungera som den folkhögskola för externa elever som den alltid varit.
Riksstämman föreslås besluta
-
att Svenska Röda Korsets styrelse uppdras att se över folkhögskolanns organisation och verksamhet utifrån motionen, så att den på ett ändamålsenligt sätt kan behåller sina externa kurser samtidigt som den blir ett internt utbildningsnav för hela rödakorsrörelsen i Sverige.
Motionär:
Cecilia Anshelm från Uppsala rödakorskrets, Titti Dalenius från Laxåbygdens rödakorskrets, Staffan Delin från Uppsala rödakorskrets, Maria Gad Malmgren från Norrmalm Östermalms rödakorskrets, Linus Hagander från Uppsala rödakorskrets, Agneta Hallberg från Falubygdens rödakorskrets, Miriam Kronberg från Nacka rödakorskrets, Anna-Lena Landereng från Botkyrka rödakorskrets, Birgitta Lindqvist från Falubygdens rödakorskrets, Elisabeth Nyberg från Solna rödakorskrets, Agneta Rodmark Wallner från Hudiksvall rödakorskrets, Fredrik Stake från Södermalms rödakorskrets, Leslie Öqvist från Vaxholms rödakorskrets